Dakopbouw

Een extra kamer of een dakterras toevoegen aan uw woning? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben ruime ervaring met het ontwerpen van opbouwen en dakterrassen die perfect bij de woning passen en toch betaalbaar en snel gebouwd kunnen worden. Daarnaast kennen we de regelgeving als geen ander en zien wij (constructief) mogelijkheden op plaatsen waar dat wellicht onmogelijk lijkt.

Met name in Amsterdam Stadsdeel Oost (Oostelijk Havengebied en IJburg) hebben we uiteenlopende projecten gerealiseerd, seriematig of een enkele. In dit stadsdeel is het namelijk sinds 2012 mogelijk om buiten het bestemmingsplan toch een dakopbouw te realiseren. Hiervoor heeft de Gemeente regels opgesteld, de zogenaamde “buitenplanse beleidsregels” van april 2017 waaraan de opbouw moet voldoen.

Zo zijn er de 45 graden regel (de opbouw moet zowel van de voor als de achtergevel onder de 45 graden lijn blijven, wat meestal betekent dat je 3m uit de gevels vandaan moet blijven) en de zichtbaarheidsregel: je mag de opbouw niet zien vanaf de overkant van de straat.

In stadsdeel Zuid zijn er ook buitenplanse regels opgesteld om aan de vraag van opbouwen, daktoegangen en dakterrassen te voldoen. Deze zijn echter een stuk beperkter dan de mogelijkheden in Oost. Hier mag je een daktoegang (dakopbouw) tot het terras maken van 6 m2. Hoewel wij een aantal pogingen hebben gedaan hier grotere opbouwen te maken, door middel van een concept aanvraag, is het ons tot op heden niet gelukt. De gemeente is momenteel begrijpelijkerwijs uiterst kritisch ten aanzien van bouwvergunningen, omdat er een wildgroei van vierkante meters aan de gang is in de stad.

In de overige stadsdelen zijn er geen extra mogelijkheden gecreëerd door de Gemeente voor dakopbouwen en terrassen. Hier is maatwerk van toepassing en zal per geval het bestemmingsplan worden geraadpleegd wat de mogelijkheden zijn. Middels een “concept aanvraag” toetst de Gemeente uw plan aan het bestemmingsplan en aan de Welstand. Wij kunnen deze concept aanvraag voor u maken en aanvragen. Bij een positieve uitslag kunnen we verder met de omgevingsvergunning.

Het begeleiden van het proces bij seriematige opbouwen is echt een specialiteit, die wij goed beheersen. Voor de bouw van de dakopbouw hebben we een netwerk van prefab dakopbouw aannemers, die er voor zorgt dat de kwaliteit en een scherpe prijs voor de opbouw gegarandeerd zijn. Als u het ontwerp en de organisatie door ons laat doen beloven we een mooi ontwerp, een strakke planning en een scherpe bouwprijs, zonder onnodige discussies met gemeente en aannemers.

Wilt u graag weten welke mogelijkheden er zijn voor uw opbouw? Wij maken gratis een quickscan van uw woning, als u ons een plattegrond en een doorsnede (met hoogtematen) van uw woning opstuurt. Mocht hieruit blijken dat u een dakopbouw of dakterras kan realiseren, dan maken we een vrijblijvende afspraak om het verdere bouwproces met u te bespreken.